47o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
μια πρώτη ματιά
Το Φεστιβάλ ξεκινά σε λίγο και οι εικόνες ετοιμάζονται να απλωθούν απ’το λιμάνι μέχρι το Λευκό Πύργο και στην Αριστοτέλους δίνοντας στη Θεσσαλονίκη μια γιορτινή ατμόσφαιρα. Ο κινηματογράφος είναι μια μυθολογία, λέει στο χαιρετισμό της η διευθύντρια του Φεστιβάλ, Δέσποινα Μουζάκη, αυτός ο μύθος θα μπει για τα καλά στη ζωή των Θεσσαλονικιών για δέκα μέρες. Πραγματικά, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Φεστιβάλ, είναι μαγευτική η διαδρομή απ’το λιμάνι μέχρι το Λευκό Πύργο, δίπλα στη θάλασσα. Εμείς όμως που πηγαίνουμε πάνω για να ενημερωθούμε για νέα ρεύματα, νέες κινηματογραφίες, νέους σκηνοθέτες, καινούργιες ταινίες, για τις ελληνικές ταινίες, η διαδρομή είναι συγκεκριμένη.
Στη γνωστή διαδρομή, λιμάνι-Αριστοτέλους, δηλαδή απ’τις τέσσερις αίθουσες που είναι στο λιμάνι (Τζόν Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα) μέχρι τις δύο αίθουσες που είναι στην Αριστοτέλους (Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας), θα προστεθεί και μια επιπλέον καθημερινή βόλτα προς τις ανακαινισμένες αίθουσες Βακούρα 1 και 2, αλλά και προς την αίθουσα Μανώλης Ανδρόνικος, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου θα γίνει η μεγάλη γιορτή του Φεστιβάλ. Κάθε χρονιά, οι άνθρωποι με την τσάντα, που δίδεται στους προσκεκλημένους του, τρέχουν σαν τα μυρμήγκια, πάνω-κάτω, για να μη χάσουν καμιά ταινία. Πολλά τα προγράμματα, πάρα πολλές ταινίες, πολλές και οι εκδηλώσεις και τα δρώμενα μέσα στο φεστιβαλικό χώρο (στο λιμάνι) και έξω από αυτόν. Κάποιοι έχουν κατηγορήσει το Φεστιβάλ για γιγαντισμό και δεν έχουν άδικο. Το θέμα είναι να προβληθούν καλές ταινίες, αλλά να μπορεί κάποιος να επιλέξει και να δει πολλές από αυτές. Το πιο σημαντικό είναι να γίνεται μια κουβέντα για τις ταινίες, το κοινό με το σκηνοθέτη, να αποκομίζει αυτός κάτι από τις αντιδράσεις των θεατών.
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Φέτος έχουμε το Διεθνές Πρόγραμμα, στο οποίο εντάσσονται το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, οι Ειδικές Προβολές και οι ταινίες Έναρξης και Λήξης. Συμμετέχουν 14 ταινίες, πρώτες ή δεύτερες μυθοπλασίας για κάθε σκηνοθέτη, εκ των οποίων οι 4 είναι παγκόσμιες πρεμιέρες, ενώ οι 2 πραγματοποιούν την ευρωπαϊκή τους πρεμιέρα, αυτές τις ταινίες θα δούμε στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα. Η ταινία Βασίλισσα (The queen), του Στίβεν Φρίαρς, θα ανοίξει το Φεστιβάλ. Με την ταινία Ιδιωτικοί φόβοι σε δημόσιους χώρους (Coeurs), του Αλέν Ρενέ, θα κλείσει το Φεστιβάλ.
Υπάρχει το Ελληνικό Πρόγραμμα όπου θα προβληθεί το σύνολο της φετινής κινηματογραφικής παραγωγής, αλλά και αφιερώματα στους Σταύρο Τσιώλη (με 12 ταινίες) και Δήμο Θέο (με 5 ταινίες), αλλά και το μεγάλο αφιέρωμα με κεντρικό θέμα τη μετανάστευση στον ελληνικό κινηματογράφο (με 29 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους), τιμητικές εκδηλώσεις στους Αλέξη Δαμιανό, της πρώτης Ελληνίδας σκηνοθέτιδας Μαρίας Πλυτά και στο σκηνοθέτη Γιάννη Φαφούτη. Ακόμη θα προβληθούν οι ταινίες Οι περιπέτειες του Βιλλάρ (1924), του Ζόζεφ Χεπ, και Ο μάγος της Αθήνας (1931), του Αχιλλέα Μαδρά, με συνοδεία ζωντανής ηλεκτρονικής μουσικής από το συνθέτη Peekay Tayloh, τιμητικές εκδηλώσεις της Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων στους Βαγγέλη Γκούφα, Πάνο Κοντέλη, Λάκη Μιχαηλίδη και Γιάννη Τζιώτη. Για πρώτη φορά φέτος θα παρουσιαστεί το DigitalWave, το νέο διαγωνιστικό τμήμα στο οποίο θα συμμετάσχουν ταινίες ψηφιακές, το πρώτο βραβείο είναι θεσμοθετημένο από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Ο Νίκος Καβουκίδης, γνωστός διευθυντής φωτογραφίας, θα δώσει ένα master class.
Κεντρική θέση έχει το αφιέρωμα στο Βιμ Βέντερς. Θα παρουσιαστεί το σύνολο του έργου του, θα είναι παρών και ο ίδιος, 27 ταινίες μυθοπλασίες και ντοκιμαντέρ. Η γυναίκα του, Ντονάτα Βέντερς, φωτογράφος, θα εκθέσει τις φωτογραφίες της που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων των ταινιών. Άλλα δύο αφιερώματα, στο Βραζιλιάνικο κινηματογράφο, με ταινίες, ανάμεσα στις άλλες του Βάλτερ Σάλες, και στο Νέο Κινέζικο κινηματογράφο, 23 ταινίες που έχει διαλέξει ο Ντέρεκ Έλι, κριτικός κινηματογράφου στο περιοδικό Variety.
ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Έχουμε το νεοσύστατο τμήμα Ημέρες Ανεξαρτησίας, όπου προβάλλονται, ανάμεσα στις άλλες οι ταινίες του Γιάν Σβανκμάγιερ. Συνεχίζονται τα τμήματα Κάποιος Να Τους Προσέχει και Νέοι Αμερικάνοι, ενώ θα υπάρχουν οι Ειδικές Προβολές και μια Παιδική Προβολή. Συνεχίζεται το πρόγραμμα Ματιές στα Βαλκάνια, με ταινίες από τις γειτονικές χώρες, εγκαινιάζεται το Focus, το οποίο κάθε χρόνο θα εστιάζει σε ένα διαφορετικό θέμα. Φέτος το θέμα είναι Εφηβικός πόθος/Εφηβικός πόνος.
Στο Industry Centre θα υπάρχει το Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads, η Αγορά Κινηματογραφικών Ταινιών, το Βαλκανικό Ταμείο Ανάπτυξης Σεναρίου Balkan Fund, το 1ο Συνέδριο Ευρωπαϊκού Σεναρίου και το Salonica Studio, όπου οι τελειόφοιτοι σπουδαστές κινηματογραφικών σχολών θα κάνουν την πραχτική τους με σεμινάρια πάνω στη διεθνή χρηματοδότηση. Στις Παράλληλες Εκδηλώσεις θα έχουμε τις εκθέσεις της Κινέζας βίντεο καλλιτέχνιδας Κάο Φέι, της Αγγλίδας συναδέλφου της, Ιβ Σάσμαν, και της Ελληνίδας ομότεχνη τους, Λήδας Παπακωνσταντίνου, οι εκθέσεις του Έλληνα φωτογράφου Μιχάλη Αναστασίου και της Ελληνίδας εικαστικού Ράνιας Καπελάρη. Τέλος τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου στο Μουσείο Κινηματογράφου θα προβληθούν όλες οι ταινίες των διαγωνιστικών τμημάτων του φετινού Φεστιβάλ Δράμας.
Για τις ταινίες, τα διάφορα τμήματα, τις εκδηλώσεις και ρεπορτάζ για ότι συμβεί κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα στέλνουμε καθημερινά από τη Θεσσαλονίκη. Στο τέλος θα κάνουμε τη συνολική αποτίμησή μας.
Γιάννης Φραγκούλης
ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ 47ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Ανταποκρίσεις του Γιάννη Φραγκούλη από το 47ο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΒΡΑΒΕΙΑ
Ο ΕΝΤΟΥΑΡΤ ΕΣΩΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
«ΣΤΑ ΟΡΙΑ» ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΜΙΑ ΠΑΝΔΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
Η ΕΚΠΛΗΞΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΗ
ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ
ΟΜΙΧΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ
ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
47ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ