12o Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Ξεκινώντας Το Φεστιβάλ
Το 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τις προβολές του με την ταινία « Η εφεύρεση του δόκτορα Νάκαματς» («The invention of Dr. Nakamats»), Δανία, 2009, το απρόβλεπτο και ευρηματικό ντοκιμαντέρ του Κάσπαρ Άστρουπ Σρέντερ που προβλήθηκε με την παρουσία του διάσημου Ιάπωνα εφευρέτη.
Ο Γιοσίρο Νακαμάτσου είναι γνωστός ως Δρ. Νάκαματς. Έχουμε να κάνουμε με μια καλτ προσωπικότητα της Ιαπωνίας, με περισσότερες από 3.400 πατέντες στο ενεργητικό του! Με σπουδαιότερο επίτευγμα την εφεύρεση της δισκέτας, ο Δρ. Νάκαματς, είναι ο μοναδικός εφευρέτης ο οποίος έχει λανσάρει 16 πατέντες για την IBM. Εκκεντρικός και ιδιοφυής, ο Γιοσίρο Νακαμάτσου θεωρεί ότι η αγάπη είναι η πηγή όλων των εφευρέσεων, ενώ ισχυρίζεται ότι η παραμονή του μέχρις ασφυξίας κάτω από το νερό, του εξασφαλίζει τις καλύτερες ιδέες για εφευρέσεις.
Η ταινία του Κασπάρ Σρέντερ παρακολουθεί τον γεμάτο ενέργεια επιστήμονα, λίγο πριν γιορτάσει τα 80ά γενέθλιά του, ενώ προσπαθεί να επιμηκύνει το όριο ζωής του έως τα 144! Ο θεατής μένει έκπληκτος από πολλά θέματα που η ταινία αναφέρει. Πότε με καθαρά ρεπορταζιακό ύφος, πότε με μια διεισδυτική ματιά, ο σκηνοθέτης καταφέρνει να αποδομήσει την προσωπικότητα του Ιάπωνα εφευρέτη, παρουσιάζοντάς μας μια ακόμη περίπτωση ενός παράξενου ανθρώπου.
Εδώ όμως το «παράξενο» δεν είναι απόκοσμο. Ο Νάκαματς συμπεριφέρεται το ίδιο οικεία με τους συνεργάτες του, με την επιτροπή που του δίδει το Βραβείο Νόμπελ και με το συνεργείο που τον κινηματογραφεί. Η λέξη «cult» εδώ δεν έχει να κάνει με το κακό γούστο, το περιθώριο και με άλλες έννοιες που συνήθως της προσδίδουμε. Έχει να κάνει με την αγάπη και το πάθος που, στην περίπτωση αυτού του Ιάπωνα πολίτη, είναι αμφίδρομη. Από αυτόν προς όλη την ανθρωπότητα και το αντίστροφο.
Τι το πιο όμορφο θέμα να ξεκινά ένα Φεστιβάλ; Μήπως αυτή η αγάπη και αυτό το πάθος δεν αναζητά το Φεστιβάλ και οι θεατές του ανά πάσα στιγμή; Μήπως αυτές τις δύο έννοιες δε χάνει, όλο και περισσότερο, μια φεστιβαλική διοργάνωση, στις μέρες μας; Αυτή τη γοητευτική δυάδα συναισθημάτων μας προσέφερε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με την έναρξη του και μας θύμισε τις παλιές καλές μέρες που τα Φεστιβάλ κινηματογράφου ήταν μια γιορτή.
Ο Νάκαματς σε αφοπλίζει με το χαμόγελό του, αλλά και με τις πανανθρώπινες αξίες που πιστεύει και υπηρετεί. Η κάθε στιγμή του είναι μια υπηρεσία στην ανθρωπότητα, ξεκινώντας από τον ίδιο τον εαυτό του, τον οποίο βάζει μέσα στο παγκόσμιο σύνολο, παγκοσμιοποιώντας αυτές τις αξίες για τις οποίες εργάζεται. Η ταινία μας μεταφέρει αυτά τα συναισθήματα με πολύ απλές κινήσεις της κάμερας, με τον πλέον απλό τρόπο, αλλά και με την προσεχτική ματιά του ανθρωπολόγου που προσπαθεί να μείνει εκτός πεδίου, ως αντικειμενικός παρατηρητής.
Οι ταινίες που θα ακολουθήσουν ελπίζουμε να έχουν κάτι από αυτή την όμορφη στιγμή, να μας δώσουν λίγο από το χαμόγελο που μας έχουν στερήσει αυτοί που θα έπρεπε να κανονίζουν την ανθρώπινη κοινωνία, οι πολιτικοί, σε κάθε χώρα, ειδικά στις μεγάλες και ανεπτυγμένες. Θα παραμείνουμε εδώ για να σας ενημερώσουμε.
Γιάννης Φραγκούλης
12o Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Όψεις του κόσμου
12o Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Μικροαφηγήσεις
12o Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Ιστορίες Του Αιγαίου
12o Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Ανθρώπινα Δικαιώματα
12o Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Οικολογικές αναζητήσεις
12o Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Σύγχρονο Πολωνικό Ντοκιμαντέρ
12o Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - αφιερώματα
12o Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - αποχή από το φεστιβάλ
12o Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Η μνήμη, όπως καταγράφεται
12o Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Αντρέας Παγουλάτος
12o Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Οι άνθρωποι και οι διαδρομές τους
12o Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Στιγμή απολιθωμένη
12o Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Κινδυνεύει ο πλανήτης;
12o Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Μουσικά ταξίδια
12o Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - κοινωνία και περιβάλλον
12ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
|